NAVO in Brussel gedaagd om bombardementen Libië

BRUSSEL – Twee advocaten hebben de NAVO voor de rechtbank in Brussel gedaagd vanwege de dood van dertien burgers bij een bombardement op een wooncomplex bij de Libische hoofdstad Tripoli in juni.
Marcel Ceccaldi, een advocaat uit Parijs, zegt dat hij de rechtbank ook heeft verzocht twee letseldeskundigen naar Libië te sturen zodat hij kan bepalen welk schadebedrag hij van de NAVO zal vorderen.

De NAVO is in Brussel gevestigd. Een woordvoerder zei donderdag dat alle luchtaanvallen van de NAVO in Libië gericht zijn op militaire doelen en dat ze met grote omzichtigheid worden uitgevoerd om burgerslachtoffers te vermijden.
De bombardementen duren al bijna vijf maanden, maar het bewind van Moammar Gadhafi geeft nog geen krimp.

Ceccaldi zei dat internationale organisaties als de NAVO diplomatieke immuniteit genieten in strafzaken, maar voor civielrechtelijke zaken onder Belgische jurisdictie vallen.
Hij zei de zaak samen met zijn Belgische confrater Ghislan Dubois te hebben aangespannen namens Khalid el Hamidi, een gepensioneerde generaal en lid van de Revolutionaire Raad, die zijn vrouw en drie kinderen verloor door een NAVO-bombardement op 20 juni.
De NAVO meldde toentertijd een ‘commando- en controlecentrum’ te hebben aangevallen. Volgens Ceccaldi betrof het echter een wooncomplex in een rustige civiele buurt, waardoor het onder de oorlogsconventies van Genève geen legitiem doelwit was.

De advocaat drong er bij het Internationale Strafhof (ICC) op aan de ‘evidente oorlogsmisdaad’ te onderzoeken.

Het ICC heeft arrestatiebevelen afgegeven voor Gadhafi, diens zoon Seif al-Islam en het hoofd van de Libische inlichtingendienst, Abdullah al-Sanoussi. Het in Den Haag gevestigde hof wordt verweten zich uitsluitend op leiders van ontwikkelingslanden te richten.

De namens Hamidi aangespannen zaak biedt volgens Ceccaldi ‘een goede gelegenheid’ aan het ICC om zijn reputatie te herstellen.

Bron: hier